Stylový klíč na vlastní kůži

Jaké jsou Vaše priority?

Jste z podstaty spíše introvert nebo extrovert?

Zkuste si na dané otázky odpovědět upřímně a poté směle pokračujte v dalším čtení. Měla jsem možnost zúčastnit se víkendového semináře pojednávajícího o metodě OCTO CODES, jímž nás provedla samotná autorka, módní návrhářka a spisovatelka, Táňa Havlíčková.

Již po prvním dni jsem věděla, že Táňa je autentickým člověkem, který nemá potřebu se nikomu zalíbit a jejímž cílem je ženám i mužům zjednodušit život a lépe pochopit, proč lidé reagují odlišně, a že se mnohé odvíjí od Vašich priorit a primárního nastavení. Já mám například introvertní povahu, ale mezi blízkými přáteli mne moc nezastavíte a pokud mne jakékoliv téma zajímá do hloubky, dokáži o něm debatovat hodiny a skáču ostatním do řeči. To sice není slušné, ale já mám pak zase delší komunikační pauzu na odpočinek a dobití baterií. Tím chci říct, že semiář byl pro mne dost náročný a velké vybočení z komfortní zóny. Vydala jsem se na něj sama a seznámila se zde s desítkou nových žen v různých stylových typech. K mému překvapení dorazili na seminář také tři odvážní muži, kteří doprovázeli své drahé polovičky. Musím říct, že i když jsme se navzájem neznali, atmosféra byla skvělá, a to i díky samotné Táni, která je přátelská, i když působí ostře, ale to proto, že je prostě rebelka celou svojí duší. 

První den jsme studovali osm stylových typů velmi podrobně a do hloubky. Klíčové je pochopit, zda jste od podstaty spíše jinová nebo jangová žena. Teď Vám pomohou odpovědi na otázky z úvodu článku. Tak například pokud jsou Vaše priority spíše orientovány na fungující mezilidské vztahy, jste rozené pečovatelky, rodinné typy, baví Vás starat se o druhé, v pracovním prostředí jsou pro Vás důležití přátelští kolegové než výše platu, jste zaměřeny na detaily, jste pomalejší a spíše pasivnější, dělá Vám potíž rychle se adaptovat na změny, potom budete JINOVÝM TYPEM. A logicky, pokud upřednostňujete kariéru, milujete nové výzvy, projekty, jste akční, rychle se adaptujete na změny, na nové prostředí, jste kreativní a orientované na výkon, pak budete jednoznačně JANGOVÝM TYPEM. Zkrátka tyto dvě energie jsou jako den a noc, jedna aktivní a druhá pasivní, a to nejdůležitější je, že obě jsou správně. Pokud je například žena jangovka, hned to neznamená, že není skvělá máma, partnerka nebo kamarádka.  A naopak pokud jste jinovka, neznamená to, že byste nemohla vést úspěšný podnik a vytvořit tým lidí, kteří se perfektně doplní.

Tak už máte jasno, zda jste Jing nebo Jang?

Ještě chci zmínit velmi důležitý fakt, a sice, že žijeme v době jangové, která si žáda mít ostré lokty, a proto jsme se to i my jinovky často naučily perfektně ovládat, ale dlouhodobě, ruku na srdce, je to neudržitelné a po čase nám na výkonných pozicích docházejí baterie. Poznáváte se? Je velmi úlevné si metodu nastudovat, protože zjistíte, že na Vašem nastavení není nic špatně a že být pomalá je v pořádku, protože Vaše kvality a talenty jsou úplně někde jinde než u jangových jedinců. Naopak bez nás by ve společnosti chyběl řád, ocenění, péče o druhé a další talenty, které styly v této energii mají.

Mezi jangové typy patří ženy sportovní, nekonvenční, extravagantní a ležérní. Naproti tomu jinové typy jsou ženy romantické, elegantní, okázalé a avantgardní. Každý je diametrálně odlišný, mne se velmi dobře píše o stylu romantickém, neboť jeho krásným příkladem je moje maminka, a to společně se mnou. Je to ten nejjemnější typ ženy, který si dokážete představit. Ale nechápejte jej prosím tak, že je to styl o mašličkách, puntíkách a kytičkách. I zde je každá žena jedinečná a má jej pojatý po svém. Moje mamka je více na vzory a pastelové barvy, krajky a volánky. Já mám ráději jednoduchost, ale vždy si outfit něčím zjemním, může to být třeba našitá květina na koženkové bundě. Miluju detaily, což je pro tento styl velmi typické. Co se týká designu Vašeho interiéru, romantický styl miluje inspiraci z Francie. Ano, levandule všude, porcelán s detaily a mini hrníčky, u kterých mi vůbec nevadí dolít si kafe třikrát. Bílý dřevěný nábytek, od knihovny až po příborník, mám také ráda nádech zámeckého stylu. To vše mohou být indicie, že jste ženami, které se narodily proto, aby pečovaly o druhé, rozdávaly lásku a také aby bylo pečováno o Vás samotné. Vašim talentem je schopnost intuice a soucitu. To mohu potvrdit na vlastní kůži, i když ji ještě nemám tolik rozvinutou, dokáži předem vidět situace a odhadnout lidi. Díky tomu se mi už podařilo vyhnout se pár karambolům a jsem za to nesmírně vděčná, ale v této rychlé době je mnohdy těžké se zastavit a doopravdy ji slyšet, ale lepším se. A co nám sluší? Určitě jemné pastelové barvy, ale vůbec se nebojím černé, právě kombinace černé a jemné růžové je vůbec moje nejoblíbenější. Pak tu máme krajky, slušivé límečky, detaily, knoflíky, rozparky, skládané a kolové sukně či romantické šaty. Já mám ráda také volné kalhoty s jemným vzorem i bez a většinou 3/4 délky. Kabelky spíše menší, tak akorát do ruky nebo crossbody, pokud máte rády volné ruce, jako já. S velkou taškou se netahám, navíc v ní nemohu nikdy nic najít. Boty sluší romantickým ženám na klínku, s drobnými detaily, šněrováním a kulatou špičkou. Já třeba nejvíc miluju tenisky všeho druhu, dokonce jsem se v jedněch i vdávala a vůbec mi nevadilo, že mám šaty s krajkou. Jak říkám, trendy jsou mi jedno a šaty na svatbu jsem měla vybrané za deset minut a vypadala i cítila se v nich skvěle. Prostě když víte co Vám sluší a co je Vaše, ušetříte spousty času, financí i nervů. :-)

Poznala jste se některá v tomto jemném stylu?

Pokud ne, doporučuji Vám online seminář Stylový klíč, o kterém se více informací dočtete zde.

Pochopením všech osmi stylů naleznete klíč nejen k sobě, ale i k ostatním stylům, lépe budete chápat Vaši blízkou kamarádku nebo členy rodiny a zjistíte proč máte v mnoha směrech odlišné postoje. Cílem je dojít ke vzájemnému pochopení, toleranci a obohacující spolupráci.

Najít svůj styl je někdy dlouhá cesta, a proto si ji hlavně nezapomeňte užít.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz