Máte přehled v šatníku?

Slyšely jste někdy pojem „cost per wear“?

V překladu to znamená, kolik Vás stálo jedno nošení konkrétního kousku z šatníku. Pokud jste si daný model za poslední rok neoblékly více než 1x, určitě stojí za to se zastavit a odhodlat se k protřídění Vaší skříně s poklady.

Zkuste si úklid šatníku naplánovat tak, abyste to měly co nejpříjemnější, nikdo Vás nerušil a mohly jste v klidu přemýšlet o každém jednom kousku oblečení. Prvně začněte tím, že si šatník vykliďte a oblečení rozprostřete kolem sebe, abyste viděly poměr, kolik toho vlastně máte a co opravdu nosíte pravidelně a rády. Postupně si začněte tvořit kategorie např. 100% zůstává, nevím, určitě pryč a také si vytřiďte kousky, které mají jen drobné vady a chcete si je opravit. Může se jednat třeba jen o přišití knoflíku u kousku, který máte ráda, ale nenosíte jej pouze kvůli dané vadě.

Oblečení, které u Vás zůstává si zkuste uspořádat sezónně, abyste aktuální modely měly v popředí a na očích. Budou se Vám snadněji tvořit outfity a uvidíte lépe možné kombinace.

U kousků, u kterých váhate si zkuste upřímně odpovědět na následující otázky:

Když máte daný kousek na sobě, jak se v něm cítíte?

Jste to opravdu VY ve Vašem stylu a řeknete si pro sebe, že Vám to sluší?

Netahá Vás nikde, neškrtí, materiál je na těle příjemný?

Jak moc je model obnošený?

Kolikrát jste si jej oblékla za poslední rok?

 

Tyto otázky Vám mohou pomoci, dokážete-li si na ně upřímně odpovědět, pak už by mělo být rozhodování snadnější. Oblečení, se kterým je čas se rozloučit, ještě můžete poslat dál, zejména pokud se jedná o úlovky, které nejsou obnošené a nemají vady. Zkuste třeba platformy, kde můžete oblečení prodat a najít pro něj novou spokojenou majitelku. Další možností je, zorganizovat bazárek mezi kamarádkami. Co je pro Vás okoukané, může být pro kamarádku tím pravým kouskem, který ještě ráda vynosí.

Oblečení, které to má nenávratně za sebou, ať už z důvodu viditelného opotřebení nebo má neopravitelnou vadu, se nekompromisně zbavte.

Věřím, že se po úklidu budete cítit lehčeji a budete přesně vědět, kde a co máte uložené.  Jednoduše si vytvoříte mnoho outfitů z oblečení, které máte rády a které Vám sluší.

Mít přehled v šatníku je základ, díky kterému zjistíte co Vám třeba chybí, co si můžete doplnit a naopak, co určitě nové nepotřebujete.

Pokud víte, že se například budete stěhovat, je to ideální příležitost pro generální úklid. 

A to nejdůležitější na závěr, nezapomeňte se za svůj velký výkon odměnit ! :-)

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz