Originální šatník díky upcyklaci?

Chcete si doplnit Váš šatník originálními kousky nebo toužíte po modelech, které na ulicích na nikom neuvidíte?

Zkuste si pár starých kousků ze své skříně upcyklovat a dát jim nový rozměr. Zvýšit hodnotu veškerému našemu oblečení bohužel nemůžeme a některé obnošené modely to mají nenávratně za sebou. Věřím však, že při sezónním vytřízení šatníku najdete kousky, se kterými se loučit nemusíte, naopak je můžete pozvednout, zejména pak, jedná-li se o kvalitní materiály. Jak takové kousky poznáte? I po několika nošeních mají kvalitní košile, saka, kalhoty či kabáty, stejný tvar a barvu. Mezi hodnotné materiály patří všechna přírodní vlákna (vlna, bavlna, hedvábí či len) i celulózová vlákna (např. tencel, modal nebo viskóza). Poklady pro tvorbu originálních modelů máte často ve své skříni, stačí Vám začít sezónně organizovat šatník nebo vyrazit na lov lepších materiálů do second handu. Mým oblíbeným kouskem jsou bezesporu saka. Perfektně střižené a kvalitně ušité modely můžete s přehledem ulovit právě v sítích obchodů s oblečením z druhé ruky. Objevit věhlasné značky jako Prada, Hugo Boss či Armani není výjimkou. Za takové sako utratíte řádově pár stovek korun a pak si jej můžete přešít samy nebo nechat odvést práci profesionála, který si vezme za práci v rozmezí od 150 Kč do 300 Kč za hodinu. Inspiraci hledejte kdekoliv od nových trendů až po vintage modely, zapojte fantazii a především Váš vlastní styl, který dá každému upcyklovanému modelu originální rukopis. Pokud nemáte představivost nebo neovládáte šicí stroj, obraťte se na profesionální švadlenku, která Vám dokáže poradit, jak se do upcyklace pustit a jaké úpravy budou pro daný model nejvhodnější. Někdy postačí malý detail pro oživení a z modelu máte radost, jako u nového kousku. Já bohužel šít neumím, ale znám úžasně talentovanou švadlenku, moji mamku, která mi s upcyklací ochotně pomáhá. :-) Dalším kouskem v šatníku, který velmi často nosím, jsou koženkové bundy. Jejich variace outfitu jsou nekonečné a velmi mě baví. Po několika sezónách se stává, že se koženka začne olupovat a zde neváhám použít ozdobné nášivky s květinovými motivy, které nevzhledné části perfektně zakryjí a ještě lépe vypadají. Na každý takový kousek mám pozitivní reakce od okolí a hlavně skvělý pocit z upcyklace a vytvoření jedinečného modelu.  A co s ošoupanými nebo jinak poničenými džínami? Pokud se Vám takových kousků sejde hned více, velmi zajímavé jsou variace, kdy si ušijete upcyklované džíny nebo rovnou maxi sukni z ústřižků ze starých džínů. Pokud Vás přestanou bavit trendy roztrhaných a děravých džínů, zde si můžete s ozdobami a nášivkami různých motivů opravdu vyhrát.

A co saka pánská? Jejich upcyklace na dámský oversize model má nápad i styl. Šikovná švadlenka dokáže dát saku nový rozměr, pohrát si s délkou rukávů, lemováním, límcem, kapsami a dalšími detaily. Takový kousek Vás vyjde na stejnou částku, kterou byste dost možná utratili v módních řetězcích, ale s tím rozdílem, že tento model bude pouze jeden a navíc upcyklací mu dáte přidanou hodnotu.

Zkuste upcyklovat pár kousků a pozorujte i reakce okolí, protože v těchto modelech budete skutečně vidět. Tvoření outfitu mě nesmírně baví a třešničkou mohou být právě upcyklované jedinečné modely, které podtrhnou Vaši originalitu.

Upcyklací můžete vytvořit nové kousky v různých stylech, od ležérního až po extravagantní, záleží na použití materiálu, ozdob a návrhu přešití. Jsem ráda, že jsem před lety mohla předvádět modely v rámci Fashion for Fokus, kde mě designéři k přetváření oblečení inspirovali.

Jaký je Váš pohled na upcyklaci oblečení a máte už nějaké originální kousky v šatníku?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz